Argan Yağının Faydaları

Bitkisel yağlar arasında özellikle cilt ve saç tarafından son derece kolay emilen argan yağı sağlık açısından da son derece faydalıdır. Bizlerde sizlere bu yağ hakkında sizlere bazı bilgiler vereceğiz. Argan yağının faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz.

Argan Yağı Nedir ? 

11

 

Argan yağı Fas’da yetişen Argania spinosa ağacının meyvesinin çekirdeklerinden elde edilir. Kendine has bir kokusu olan argan yağı, 10 metreye kadar ulaşan ağaçların büyük birer zeytini andıran meyvelerini yiyen keçilerin, meyvenin ortasındaki yemişi sindirmeden dışkılamalarının ardından, çiftçilerin  bu çekirdekleri toplayarak, her bir yemişi bir taşla kırıp içindeki yumuşak çekirdeği çıkartması ve ardından çekirdeklerin kavrulması  ve yine elle öğütülmesi sonrasında,  öğütülmüş çekirdekler suyla karıştırılıp, yağı çıkartılıyor.

Argan ağacı nesli tükenme noktasında olduğu için unesco tarafından koruma altına alınmıştır. Ancak son dönem yükselen argan yağı talebiyle birlikte özellikle Fas’ta yoğun bir argan ekimi ve yetiştirme çalışmaları yapılmıştır.

Argan Yağının Faydaları

  • En iyi bilinen ve yaygın olarak argan yağının yararı cilt bakımıdır. Triterpenoidlerin bu güçlü yağ içinde bulunan,   diğer organik bileşikler ile kombinasyon halinde, cildin görünümünü iyileştirmektedir. Yaşlılık lekeleri ve yara ve hatta  akne ve dermatit gibi sorunlara karşı etkilidir.  Ayrıca, eğer herhangi bir tümörlü deri hücreniz varsa, argan yağının uçucu bileşikleri onları azaltabilir ve  genç görünmenizi sağlayabilir. Erken yaşlanma, birçok insan için ciddi bir sorundur, ancak cilt esnekliğini koruyarak, argan yağı, bu tipik yaşlanma belirtilerini önleyebilir.11
  • Yemeklik yağları kullanmak hepimizin yaptığı bir şeydir, ancak argan yağı gibi daha sağlıklı bir seçenek , kolesterol seviyenizi yeniden dengelemeye yardımcı olabilir. Kötü kolesterol seviyenizi düşürerek ve HDL kolesterol seviyenizi yükselterek , ateroskleroz , kalp krizi, felç ve kolesterolün neden olduğu diğer ciddi kalp sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Argan yağı, vücudunuzdaki serbest radikallerin seviyelerini doğrudan engelleyen antioksidanlar ve triterpenoidlerle doludur. Serbest radikaller, sağlıklı hücrenin mutasyona uğramasına neden olarak kansere ve diğer kronik hastalıklara sebep olabilirler. Prostat kanseri ve mesane kanseri  gibi durumlarda tedavi amaçlı değil ama yardım amaçlı olarak anti enflamatuar argan yağı yararlıdır. Tümörleri ve diğer diğer kanserli vücuda büyümeleri azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Pek çok insan doğru beslendiğini düşünür, ancak vücutları ihtiyaç duydukları yiyecekleri, özellikle mide rahatsızlıkları veya kötü işleyen bir mide sistemi ile düzgün bir şekilde almazlar.  Argan yağındaki organik bileşikler midede pepsin seviyelerini artırabilir ve ayrıca mide sularını arttırabilir, bu da daha etkili besin sindirimi ve daha yüksek besin alımıyla sonuçlanır.
  • İnsanlar her zaman görünümlerini geliştirmenin yollarını ararlar ve bu özellikle saçlar için geçerlidir. Dünya çapında milyonlarca insanı rahatsız eden bölünmüş uçlardan muzdarip olursanız , doğrudan saçınıza argan yağı sürerek hızlı ve etkili bir tedavi sağlayabilirsiniz. Argan yağında bulunan E vitamini  saçları canlandırmak parlaklık ve genel görünümü iyileştirmek için  saç foliküllerini korur  ve geliştirir.
  • Sağlıksız tırnaklar sadece itici olmaktan kalmaz ayrıca bakteri ve mantar enfeksiyonları için üreme alanlarıdır. Argan yağı, tırnak yataklarınızı çok çeşitli enfeksiyonlardan koruyan ve tırnaklarınızın görünümünü ve rengini iyileştiren doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  • Karaciğer vücuttaki en hassas organlardan sadece biridir, aynı zamanda en önemli olanlardandır. Vücudu temizle görevi vardır. Bu nedenle, toksinlerin yıkanması ve vücudumuzun içine koyduğumuz tüm korkunç şeylerin üstesinden gelmenin  karaciğere her zaman bir destek sağlayabilir. Neyse ki, argan yağının hepatoprotektif özellikleri, öğünlerinizde  karaciğer sağlığınızı arttırabilmeye yardımcı olur.
  • Cildinizde bir yara veya başka bir aşınma varsa ve sadece iyileşmesini hızlandırmak değil aynı zamanda enfeksiyonları önlemek istiyorsanız, cildinize topikal bir şekilde biraz argan yağı sürün veya bir taşıyıcı yağla kombine edin. İç tüketim ayrıca yara iyileşmesine de yardımcı olur, ancak doğrudan uygulandığında çok daha etkilidir.

Argan Yağı Nasıl Kullanılır

Argan yağı hem kozmetik hem de tıbbi amaçla kullanılabilir. Yukarıdaki faydaları sağlamak amacı ile işte sizlere bir kaç argan yağı kullanımı;

 

  • Argan yağı  makyajı temizleyebilir ve göz makyajının en inatçı kısmını bile temizleyebilir. Argan yağındaki yağlı asitler cildinizi nemlendirir, böylece kendi cildiniz sebumun fazla üretilmesine yol açmaz, bu da yağlı bir karmaşa olasılığınızı azaltır.11
  • Manikür ve pedikür kılavuzumuzda yer alan  Argan Yağı , tırnak bölgenizi besleyen tırnak yağı olarak kullanılmaktadır. Daha yumuşak bir bakım için yağı kütiküllere masaj yapın.
  • Ruj ya da dudak balsamınızı bulamıyorsunuz ama  dudaklarınız çatlamış ise   çaresiz değilsiniz. Vitamin E’nin iyileştirilmesi ve nemlendirilmesi için küçük bir miktar argan yağı dudaklarınıza sürün.
  • Argan Yağı  , dirsek, kuru çatlamış topukları ve tüm kuru cilt üzerinde güzel, organik nemlendirici bir etki sağlar ayrıca cildi güneş yanığından korur. Argan yağını, cildinizi anti-inflamatuar ve anti-agning antioksidanlar ile derinden besleyen bir yüz yağı olarak da kullanabilirsiniz. Cildinizi bu hafif emici yağ ile nemlendirerek,  sivilcelerden de korunabilirsiniz.

Argan Yağı Saç Maskesi 

Argan yağı saç bakımında son derece etkilidir. Saçları nemlendirirken , korur ve güçlendirir. Aşağıda basit bir argan yağı saç maskesi tarifi verilmiştir.

malzemeler

  • Organik Argan Yağı
  • En sevdiğiniz uçucu yağ

Kıvırcık saçlar, çok zarar görmüş saçlar veya  kuru saçlar için, daha güçlü onarım ve hidrasyon için  hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı eklemenizi öneririz. Mikrodalga güvenli bir kapta, yağınızı 20-25 saniye boyunca hafifçe ısıtın. Yağları kapalı bir kaba koyarak ve bir veya iki dakika boyunca sıcak su altında bekleterek bunu yapabilirsiniz. Yağlar tamamen birleşene kadar karıştırın. Köklerden aşağı doğru uygulayın, köklerden yaklaşık 1-1.5 cm uzakta durun. Bir topuz veya örgü şeklinde saçı kıvırın ve plastik bir duş başlığı takın , daha sonra saçlarınıza masaj yapın veya daha iyi nüfuz için fön makinenizden ısı uygulayın. İsterseniz 15 dakika ya da gece boyunca bekletin. Hidrasyonu korumak için ılık su ile durulayın.

Konumuzla alakalı olarak  Argan Yağı Neye Yarar  başlıklı yazımızıda dikkate değer olduğunu vurgulayarak,  okumanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı günler dileriz.

 

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑